L’entorn DEL PARC RURAL DE MONTSERRAT

El Parc Rural de Montserrat és el primer de Catalunya i de l’estat espanyol. Neix amb la intenció d’accentuar i recuperar l’activitat agrícola i ramadera de l’entorn de la muntanya de Montserrat.

No només és l’espai del parc natural, sinó que, a més, abraça un conjunt de 16 poblacions: Abrera, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Collbató, El Bruc, Castellolí, Castellgalí, Monistrol, Castellbell i el Vilar, Sant Vicenç de Castellet, Vacarisses, Rellinars, Viladecavalls, Ullastrell, Sant Salvador de Guardiola i Marganell.

En les darreres dècades, el terreny agrícola d’aquest entorn ha disminuit un 60%; per tant, la recuperació, consolidació i augment de la producció agrària, l’elaboració de productes de qualitat i la prevenció d’incendis, són alguns dels eixos més importants d’aquesta iniciativa.

Recuperar l’activitat agrària respon a la voluntat de poder viure de la terra.

Altres objectius del nou Parc Rural de Montserrat són la consolidació dels boscos de pastura amb la doble finalitat d’incrementar la silvopastura amb ramats i prevenir incendis forestals, així com donar a conèixer i apropar a la ciutadania aquest entorn rural privilegiat dels voltants de la muntanya de Montserrat.

Aquest territori té com a conreu destacat l’olivera, que juntament amb la vinya, els fruiters, l’horta i el bosc configuren un paisatge típicament mediterrani on l’activitat ramadera esdevé una activitat econòmica i una eina per a la gestió silvopastoral. D’aquest territori també destaquen productes com la mel, el mató i el formatge, la vedella i el pollastre criats en llibertat. I des de Tasta Montserrat us els volem fer arribar a casa.